Er boplikt på Tjøme og Nøtterøy viktig? JA, mener Felleslista Rødt/SV
Boplikt har vært et engasjerende tema både for befolkning og politikere ved mange korsveier og valg. Hittil i valgkampen har vi sett at Grimstad i Venstre har tvilt seg frem til opphevelse av boplikt, og hvordan Mello i Høyre har blitt presset til å presisere hva Høyre egentlig mener vedrørende boplikt for neste periode. I korte trekk kan Høyre tenke seg å støtte et forslag om fjerning om det initieres av Venstre eller Frp. Apropos Frp, som hiver seg på og i henhold til Mathisen - kan boplikt-spørsmålet enkelt fikses ved en folkeavstemming.
Felleslista Rødt/SV er - som tidligere i dette spørsmålet - krystallklare. Vi vil ikke heve boplikten!
I sosiale medier hører jeg utsagn som "boplikt har aldri virka og bringer hverken fler lys i vinduene eller nye innbyggere til kommunen!", "boplikt virker ikke!", "boplikt er så enkelt å omgå", "boplikt forsvinner ved arv!" og "konsekvensen av boplikt er forgubbing!". Jeg kan lett hoste opp flere varianter om det ønskes. Disse utsagnene indikerer tydelig at boplikt kan ha ulemper. Først og fremst trekkes boplikt frem som et inngrep i eierrettigheter, hvor boplikten bidrar til å begrense mulighetene som ligger i et fritt marked. At prispresset kan reduseres ved boplikt har vi sett mange tilfeller av, og derved "fratas" eiere en potensiell økonomisk gevinst ved salg. Noen vil også påpeke at individuell frihet er under press, da boplikten begrenser en persons rett til å kjøpe og bruke en eiensom som de ønsker. Boplikt kan også redusere antall tilgjengelige fritidseiendommer i attraktive områder. Boplikt innebærer også et krav om kontroll av boplikt, noe som vil øke administrative kostnader for kommunen, noe vi vet at Høyre ikke ønsker å støtte.
Her skal jeg belyse hvorfor Felleslista likevel mener boplikt er viktig for Tjøme og at det kanskje ikke er så dumt med boplikt andre steder heller.
Tenk litt over hvorfor så mange eiendomsannonser på Nøtterøy inneholder "Ingen boplikt!"-reklame. Signaliserer ikke dette noe? Det er noe rundt disse eiendommene som har et økt salgsprispotensiale, spesielt om det ikke er boplikt. De fleste kan nok enes om at det er rift om eiendommer på øyene, uavhengig av om man ønsker å flytte hit, eller å skaffe seg en fritidseiendom. Med et begrenset antall attraktive eiendommer tilgjengelig, og derved økt konkurranse, vil enkel økonomisk virkelighet tilsi at prisene presses opp.
Husk at det finnes undersøkelser som påpeker at prisene øker et sted mellom 6 til 10% om boplikt fjernes. Se forvrig referanser og nettstedene nevnt nederst i denne artikkelen.
Jeg ønsker å trekke frem analysen fra Vista om Boplikt på Nøtterøy - Konsekvenser for bosetting og kommuneøkonomi. I korte trekk fastslår undersøkelsen at boplikt (i seg selv, min kommentar) ikke bidrar nevneverdig til hverken bosetting eller økonomi. Legg merke til hva rapporten også sier: "Vi anbefaler ikke boplikt i utbygde områder, men boplikt kan brukes i forbindelse med boligutbygging i områdene som er mest attraktive for fritidsformål". Nettopp - Færder kommune har bøtter og spann av eiendommer som er attraktive for fritidsformål!
BOPLIKT ER ETT AV RELATIVT FÅ VERKTØY I EN KOMMUNE, FOR BEVARE LEVENDE, VIBRERENDE LOKALSAMFUNN MED ALLE SINE TJENESTER, Å OPPRETTHOLDE BOSETTING SAMT DEMPLE PRISPRESSET PÅ ATTRAKTIVE EIENDOMMER.
Videre er det viktig å se at reglene bak boplikt har en intensjon, uavhegig av om folk følger- eller ikke følger, reglene.
Intensjonen bak boplikt, og det kommunen ønsker å tilrettelegge for er:
Opprettholdelse av bosetning - hvor boplikt bidrar til å opprettholde antall innbyggere på Tjøme. Skal noen ønske å bo her, og kanskje flytte hit, så er boplikt viktig for å opprettholde skoler, infrastruktur og lokale tjenester. Ha bak øret at en stor del av kommunes inntekter er skatteinntekter direkte knyttet til hvilket bosted du har hos Folkeregisteret. Bor du eksempelvis i Oslo, og har en sommerhytte på Hvasser, og en fjellhytte på Geilo, ja da går skatteinntekten til Oslo slik fordelingen er nå.
Videre ønsker kommunen at boplikt skal bidra til å stabilisere eiendomsprisene i områder med høy etterspørsel, og forhindre at boliger blir kjøpt opp som fritidsboliger eller investeringsobjekter av personer som ikke har til hensikt å bo der permanent. Sjekk forøvrig lenke til artikkel om hvordan Jeanette fra Henningsvær kaller øyene der for "et jævla feriesenter", og hvordan kapitalsterke investorer kjøper opp hus og leiligheter for å leie de ut på AirBnB. Ingen - hverken fastboende eller feriegjester, får stabile nabo-forhold av slikt. Jeanette i Henningsvær etterlyser forøvrig oppfølging av boplikt fra kommunens side.
Kommunen er ansvarlig for opprettholde infrastrukturer og tjenester, som skoler, helsestasjoner, og andre offentlige tjenester. Boplikt kan, som ett av flere verktøy, bidra til å sikre inntekt til dette samt å bidra til opprettholde lokale arbeidsplasser, spesielt innenfor tjenesteytende sektor som butikker, restauranter og håndverkstjenester.
Mange nevner "boplikt er lett å omgå". Javel, men er det et argument at om noen bryter en lov så skal vi fjerne loven? Antar de fleste er enige i at vi ikke trenger å fjerne fartsgrensene på veien, til tross for at de fleste en eller annen er for hard på gasspedalen. Eller, hva med å skrote skattereglene fordi noen bedriver aggressiv skatteplanlegging, flytter til Sveits, eller rett og slett betaler svart? Høyre påpeker at de ikke ønsker å bidra til etterlevelse av boplikt, da dette har en kostnad. Felleslista mener tvertimot at det er viktig å styrke kommunens evne til å følge opp at boplikt etterleves - i fellesskapets interesse.
Noen nevner også at boplikt medfører forgubbing. Er sannheten at forgubbing er et fenomen vi ser mange steder, uavhegig av boplikt eller ikke, og som muligens kan ha sammenheng med en sterkt økende eldrebølge? Å gi boplikten alene skylden for forgubbing, blir etter min mening for enkelt. En kommune kan tiltrekke seg nye innbyggere ved å ha arbeidsmuligheter i nærheten, et sterkt tjenestetilbud for alle livsfasene, samt at man rett og slett har råd til å flytte hit i første omgang. Fjerner man boplikten, så er det liten sjans for at prisene går ned.
Boplikt forsvinner ved arv, fastslås det. Ja, det stemmer at mange kommuner har et såkalt slektsskapsunntak. Tilbake til intensjonen, hvor Færder kommune anser det som viktig at folk med tilknytning til øyene, skal ha en mulighet til bevare familiens eiendom uten å måtte umiddelbart flytte hit på grunn av streng boplikt. Om vi plukker øverst på ønskelisten, er håpet av arvingene vurderer å flytte til vår kommune på sikt.
Jeg håper jeg har tydeliggjort viktige momenter for å beholde boplikt på Tjøme, og hvorfor boplikt er ett av flere verktøy for å fostre et inkluderende og bærekraftig lokalsamfunn - til det beste for alle i Færder, både fastboende og feriegjester.
Tilslutt er jeg alltid åpen for diskusjon rundt dette temaet, da det naturlig nok vil være både tilhengere og motstandere av dette standpunktet. La oss sammen bidra til en flott Færder kommune!
Noen sider om boplikt samt litt forskning statistikk - har du tips om andre kilder så tas de i mot med takk:
Boplikt på Nøtterøy - Konsekvenser for bosetting og kommuneøkonomi: https://vista-analyse.no/site/assets/files/7759/va-rapport_2022-15_boplikt_notteroy.pdf
Jeanette (39) fortviler over at boplikt ikke håndheves: – Henningsvær forvandles til et feriesenter: https://www.nrk.no/nordland/tross-boplikt-i-henningsvaer-i-lofoten-blir-boliger-snappet-opp-av-feriebeboere-og-utleiere-1.15541452
Gir boplikt lavere boligpriser? https://www.idunn.no/doi/10.18261/issn.2535-5988-2020-01-04
Bopliktens påvirkning på boligpriser - Er boligprisene i utvalgte kommuner i Norge påvirket av boplikten: https://uia.brage.unit.no/uia-xmlui/bitstream/handle/11250/2453797/Dahl%2C%20Jonas.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Ny regjering vil fjerne boplikten, kjøp nå hvis du kan!: Spår prishopp på «perler ved sjøenü: https://e24.no/privatoekonomi/i/vQ9ypj/ny-regjering-vil-fjerne-boplikten-kjoep-naa-hvis-du-kan-spaar-prishopp-paa-perler-ved-sjoeen