01 - Allemannsretten og vernet av strandsonen
For folk flest er tilgangen til strender, sjø og skjærgård noe av det beste ved å bo i øykommunen Færder. Ferdselsretten, naturmangfoldet og byggeforbudet i 100- metersbeltet, er lovhjemlet. Likevel er stadig mer av strandsonen blitt overtatt og privatisert av velbemidlede. Dette skjer gjennom oppkjøp av strandeiendommer til flere titalls millioner kroner, men også gjennom at pengemakt brukes til å hyre inn advokathjelp for å få gjennom dispensasjonssøknader, eller for å forhindre at ulovligheter må fjernes. Den såkalte «Tjøme-saken» viser hvor ille det kan gå hvis ansatte i administrasjonen opptrer illojalt og korrupt, og ansvarlige politikere «sover i timen». Oppryddingen etterpå som fortsatt pågår, viser betydningen av en faglig oppdatert administrasjon – og av at noen politikere står på prinsippene, og ikke lar seg presse. Enda en gang har vi i denne saken sett at det er helt avgjørende med varslere som følger med – og tør å si ifra om ulovlighetene.
Felleslista motarbeider høyrekreftene i Færder når disse vil «myke opp» lovverket, slik at det skal bli lettere å få dispensasjon for bygging i strandsonen, og lokalt samtidig forsøker å presse det politiske skjønnet lengre enn det lovverket tillater. Slik tar behandlingen av mange byggesaker mye lenger tid enn nødvendig. En av de viktigste gevinstene av at de blå er i mindretall kommunestyreperioden 2019-23, er det vellykkede prosjektet med å «rydde» vekk ulovligheter i strandsonen.
felleslista Rødt/SV vil:
- Praktisere likhet for loven i strandsonen. Sørge for at allemannsretten blir respektert. Fortsette den systematiske gjennomgangen av ulovlighetssaker – ilegge overtredelsesgebyr, vurdere å rive og anmelde ved grove lovbrudd. Det skal ikke lønne seg å satse på «tilgivelse framfor tillatelse».
- Stoppe alle inngrep i strandsonen som ikke er til klar fordel for allmennheten eller naturmangfoldet, slik loven tilsier. Streng håndhevelse av byggeforbudet i 100-meterbeltet. Byggegrenser mot sjø for boliger og fritidsboliger må følge regionale retningslinjer – og ikke trekkes nærmere sjøen for slik å tillate flere utvidelser og nybygg i sjøkanten.
- Gå imot stadige forsøk på å privatisere bruken av fellesarealene i sjø, med «husbåter», undervannshytter og «bryggebyer».
- Ikke vedta kommune- eller reguleringsplaner som vil svekke allemannsretten og naturmangfoldet i strandsonen.
- Arbeide for at det blir etablert et stort statlig fond som gjør det mulig for kommunene å kjøpe opp langt flere strandeiendommer til fordel for allmennheten. Støtte ønsket fra Oslofjorden friluftsråd om at det årlig skal settes av 300 millioner kroner til dette.
- Kreve at staten må sikre forvaltning til beste for allmennheten og for natur- og kulturvernet, ved salg av tidligere forsvarseiendommer, og ikke nødvendigvis selge til høystbydende.
- Fortsette prosjektet for fjerning av ulovlige stengsler i strandsonen område for område – til det er fullført.
- Fortsette å merke kyststier. Der hvor det ikke er mulig å få til frivillige avtaler med grunneiere om å merke sjønært, bør kommunen mye oftere bruke mulighet etter friluftslovens paragraf 35 til å merke likevel.